Ga naar content

De juiste spijldikte kiezen voor een papegaaienkooi

Het verschil in kwaliteit tussen papegaaienkooien is enorm. Punten waar veelal op tekort geschoten wordt zijn de afwerking van de deurtjes, de ruimtes ertussen bij openen, de laag poedercoating, de sterkte en de dikte van het metaal en de spijlen. Huismerk kooi maar een merk papegaaienkooi waarbij je weet wat je koopt.

 

De dikte van de spijlen

Papegaaienkooien waar ik veel ervaring mee heb en waarvan ik weet dat ze goed in elkaar zitten zijn van het merk STRONG. Dit zijn echte kwaliteits papegaaienkooien die hoogwaardig zijn afgewerkt en goed gecoat.

 

De ruimte tussen de spijlen

De ruimte die nodig is tussen de spijlen hangt af van de soort papegaai. Zo hebben dwergpapegaaien een ruimte tussen de spijlen nodig van maximaal 17mm. Middelgrote tot grote papegaaien zoals Ara’s en Kaketoe’s hebben een ruimte van maximaal 25mm nodig.

 

De plaatsing van de spijlen

Een papegaai moet kunnen klimmen en daarvoor moeten er dus ook spijlen zijn die horizontaal liggen. Er wordt aangeraden dat minimaal 2 zijden van de kooi horizontale spijlen bevat, zo heeft je papegaai voldoende mogelijkheden om te klimmen.

Papegaaien zijn slopers, dus de spijlen dienen dik en dus sterk genoeg zijn.

  • Kleine papegaaien:
    Geadviseerde spijldikte: 3mm
  • Middelgrote papegaaien, zoals grijze roodstaart, edelpapegaai en amazonepapegaai:
    Geadviseerde spijldikte: 4 mm
  • Grote papegaaien, zoals Kaketoe en Ara, geadviseerde spijldikte: 5 mm

 

Alle modellen papegaaienkooien op een rijtje

Hieronder vind je gemakkelijk alle modellen papagaaienkooien terug. Het merendeel van deze papegaaienkooien is van het merk STONG. Ik ben hiermee bekend en ben erg tevreden over de prijs/kwaliteit van deze kooien. Alle spijldiktes van de papegaaienkooien staan ook vermeld bij de productinformatie.

 

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *